Дали сакате да внесете RFID микрочипови RFID Tag во вашето домашно милениче?

Неодамна, Јапонија издаде прописи: почнувајќи од јуни 2022 година, продавниците за миленичиња мора да инсталираат микроелектронски чипови за продадените миленичиња.Претходно, Јапонија бараше од увезените мачки и кучиња да користат микрочипови.Уште во октомври минатата година, Шенжен, Кина, ги имплементираше „Шенженските регулативи за вградување електронски ознаки за кучиња (пробно)“ и сите кучиња без импланти за чипови ќе се сметаат за нелиценцирани кучиња.Почнувајќи од крајот на минатата година, Шенжен постигна целосна покриеност на управувањето со рфид чипови за кучиња.

1 (1)

Историја на апликации и моментален статус на чипови од материјал за домашни миленици.Всушност, употребата на микрочипови на животни не е невообичаена.Сточарството го користи за снимање на информации за животните.Зоолозите имплантираат микрочипови во диви животни како риби и птици за научни цели.Истражувањето и неговото вградување во домашни миленици може да ги спречи миленичињата да се изгубат.Во моментов, земјите ширум светот имаат различни стандарди за употреба на ознаката за микрочипови за домашни миленици RFID: Франција во 1999 година прогласи дека кучињата постари од четири месеци мора да се инјектираат со микрочипови, а во 2019 година, употребата на микрочипови за мачки е исто така задолжителна;Нов Зеланд бараше да се вградат кучиња миленичиња во 2006 година. Во април 2016 година, Обединетото Кралство бараше на сите кучиња да им бидат вградени микрочипови;Чиле го имплементира Законот за одговорност за сопственост на домашни миленици во 2019 година, а на речиси еден милион миленичиња мачки и кучиња им беа вградени микрочипови.

РФИД технологија со големина на зрно ориз

Rfid чипот за домашни миленици не е вид на предмети со остри рабови кои личат на листови што ги замислуваат повеќето луѓе (како што е прикажано на слика 1), туку цилиндрична форма слична на оризот со долго зрно, кој може да биде мал до 2 mm во дијаметар и 10 mm во должина (како што е прикажано на слика 2)..Овој мал чип „оризово зрно“ е ознака што користи RFID (Технологија за идентификација на радио фреквенција), а информациите внатре може да се прочитаат преку специфичен „читач“ (Слика 3).

1 (2)

Поточно, кога ќе се вгради чипот, ID кодот содржан во него и идентитетските информации на одгледувачот ќе бидат врзани и складирани во базата на податоци на болницата за домашни миленици или организацијата за спасување.Кога читачот се користи за да го насети миленичето што го носи чипот, прочитајте го Уредот ќе добие ID код и ќе го внесе кодот во базата на податоци за да го знае соодветниот сопственик.

Има уште многу простор за развој на пазарот на чипови за домашни миленици

Според „Белата книга за индустријата за домашни миленици 2020“, бројот на кучиња и мачки миленичиња во урбаните области на Кина надмина 100 милиони минатата година, достигнувајќи 10,84 милиони.Со континуираниот пораст на приходот по глава на жител и зголемувањето на емоционалните потреби на младите, се проценува дека до 2024 година Кина ќе има 248 милиони домашни миленичиња мачки и кучиња.

Пазарната консултантска компанија Frost & Sullivan објави дека во 2019 година имало 50 милиони RFID ознаки за животни, од кои 15 милиони сеРФИДознаки за стаклена цевка, 3 милиони прстени од гулаб стапала, а останатите беа ушни тагови.Во 2019 година, обемот на пазарот на ознаки за животни РФИД достигна 207,1 милиони јуани, што претставува 10,9% од пазарот на РФИД со ниска фреквенција.

Вградувањето микрочипови кај домашните миленици не е ниту болно ниту скапо

Методот на имплантација на микрочип за домашни миленици е субкутана инјекција, обично на горниот дел од задниот дел на вратот, каде што нервите за болка не се развиени, не е потребна анестезија, а мачките и кучињата нема да бидат многу болни.Во реалноста, повеќето сопственици на домашни миленици ќе изберат да ги стерилизираат своите миленици.Внесете го чипот во миленичето во исто време, така што миленичето нема да почувствува ништо на иглата.

Во процесот на имплантација на чипови за домашни миленици, иако иглата на шприцот е многу голема, процесот на силиконизација е поврзан со медицински и здравствени производи и лабораториски производи, што може да ја намали отпорноста и да ги олесни инјекциите.Во реалноста, несаканите ефекти од вградувањето микрочипови кај домашните миленици може да бидат привремено крварење и губење на косата.

Во моментов, надоместокот за имплантација на микрочипови за домашни миленици е во основа во рамките на 200 јуани.Работниот век е дури 20 години, односно, во нормални околности, на домашно милениче му треба само еднаш во животот да го вгради чипот.

Покрај тоа, микрочипот за домашно милениче нема функција за позиционирање, туку само игра улога во снимањето информации, што може да ја зголеми веројатноста за наоѓање изгубена мачка или куче.Ако е потребна функција за позиционирање, може да се земе предвид GPS јака.Но, без разлика дали се работи за шетање мачка или куче, поводникот е спас.


Време на објавување: јануари-06-2022 година