Италијанските компании за логистика за облека применуваат РФИД технологија за да ја забрзаат дистрибуцијата

LTC е италијанска логистичка компанија од трета страна која е специјализирана за исполнување на нарачки за конфекциски компании.Компанијата сега користи РФИД-читач во својот магацин и центар за исполнување во Фиренца за да ги следи етикетираните пратки од повеќе производители со кои се справува центарот.

Системот за читање беше пуштен во употреба на крајот на ноември 2009 година. Мередит Ламборн, член на истражувачкиот тим на проектот LTC RFID, рече дека благодарение на системот, двајца клиенти сега можеа да го забрзаат процесот на дистрибуција на производи за облека.

LTC, исполнувајќи нарачки од 10 милиони производи годишно, очекува да обработи 400.000 производи означени со RFID во 2010 година за Royal Trading srl (која поседува врвни машки и женски чевли под брендот Serafini) и San Giuliano Ferragamo.Двете италијански компании вградуваат EPC Gen 2 RFID ознаки во нивните производи или ставаат RFID ознаки на производите за време на производството.

2

 

Веќе во 2007 година, LTC размислуваше за примена на оваа технологија, а неговиот клиент Royal Trading, исто така, го охрабри LTC да изгради сопствен систем за читање RFID.Во тоа време, Royal Trading развиваше систем кој користеше РФИД технологија за следење на залихите на производите на Serafini во продавниците.Компанијата за чевли се надева дека ќе користи RFID технологија за идентификација за подобро да го разбере инвентарот на секоја продавница, а истовремено да спречи изгубена и украдена стока.

Одделот за ИТ на LTC користеше читачи на Impinj Speedway за да изгради читач на портали со 8 антени и читач на канали со 4 антени.Читачите на патеката се опкружени со метални огради кои, вели Ламборн, изгледаат малку како кутија за товарен контејнер, што осигурува дека читателите ги читаат само ознаките што минуваат низ нив, наместо RFID ознаките во непосредна близина на друга облека.За време на тест фазата, персоналот ја приспособи антената на читачот на канали за да ги чита стоките наредени заедно, а LTC досега постигна стапка на читање од 99,5%.

„Точните стапки на читање се критични“, рече Ламборн.„Бидејќи мораме да компензираме за изгубениот производ, системот треба да постигне скоро 100 проценти стапки на читање“.

Кога производите се испраќаат од производствената точка до складиштето на LTC, тие производи означени со RFID се испраќаат до одредена точка за истовар, каде што работниците ги преместуваат палетите низ читачите на портата.Производите што не се означени со RFID се испраќаат во други области за истовар, каде што работниците користат скенери со шипки за читање на поединечни бар-кодови на производи.

Кога ознаката EPC Gen 2 на производот е успешно прочитана од читачот на портата, производот се испраќа на одредената локација во складиштето.LTC испраќа електронска потврда до производителот и го складира кодот SKU на производот (напишан на ознаката RFID) во неговата база на податоци.

Кога ќе се прими нарачка за производи означени со RFID, LTC ги става точните производи во кутиите според нарачката и ги испраќа до читачите на патеки лоцирани во близина на транспортната област.Со читање на RFID ознаката на секој производ, системот ги идентификува производите, ја потврдува нивната исправност и печати список за пакување што ќе го стави во кутијата.Информацискиот систем LTC го ажурира статусот на производот за да покаже дека овие производи се спакувани и подготвени за испорака.

Трговецот на мало го добива производот без да ја прочита ознаката RFID.Меѓутоа, од време на време, персоналот на Royal Trading ќе ја посетува продавницата за да направи попис на производите на Serafini користејќи рачни RFID читачи.

Со системот РФИД, времето за генерирање на листи за пакување производи е намалено за 30%.Во однос на примање стоки, преработка на иста количина стока, на компанијата сега и треба само еден вработен за да го заврши обемот на работа од пет лица;она што порано беше 120 минути, сега може да се заврши за три минути.

Проектот траеше две години и помина низ долга фаза на тестирање.Во овој период, LTC и производителите на облека работат заедно за да го одредат минималниот износ на етикети што треба да се користат и најдобрите локации за етикетирање.

LTC инвестираше вкупно 71.000 долари на овој проект, кој се очекува да биде вратен во рок од 3 години.Компанијата, исто така, планира да ја прошири РФИД технологијата на берење и други процеси во следните 3-5 години.


Време на објавување: 28 април 2022 година