Njohuri bazë RFID

1. Çfarë është RFID?rfid-card-main

RFID është shkurtesa e identifikimit të frekuencës së radios, domethënë identifikimi i frekuencës radio. Shpesh quhet çip elektronik induktiv ose kartë afërsie, kartë afërsie, kartë pa kontakt, etiketë elektronike, barkod elektronik etj.
Një sistem i plotë RFID përbëhet nga dy pjesë: Reader dhe Transponder. Parimi i funksionimit është që Reader transmeton një frekuencë specifike të energjisë së valëve të radios së pafundme te transponderi për të drejtuar qarkun e transponderit për të dërguar kodin e brendshëm ID. Në këtë kohë, Lexuesi merr ID-në. Kodi. Transponderi është i veçantë në atë që nuk përdor bateri, kontakte dhe karta rrëshqitjeje, kështu që nuk ka frikë nga papastërtia, dhe fjalëkalimi i çipit është i vetmi në botë që nuk mund të kopjohet, me siguri të lartë dhe jetë të gjatë.
RFID ka një gamë të gjerë aplikimesh. Aplikacionet tipike aktualisht përfshijnë çipat e kafshëve, pajisjet anti-vjedhje të çipave të makinave, kontrollin e aksesit, kontrollin e parkingut, automatizimin e linjës së prodhimit dhe menaxhimin e materialit. Ekzistojnë dy lloje të etiketave RFID: etiketat aktive dhe etiketat pasive.
Më poshtë është struktura e brendshme e etiketës elektronike: një diagram skematik i përbërjes së çipit + antenës dhe sistemit RFID
2. Çfarë është etiketa elektronike
Etiketat elektronike quhen etiketa të frekuencës së radios dhe identifikimi i radiofrekuencës në RFID. Është një teknologji identifikimi automatik pa kontakt që përdor sinjalet e radiofrekuencës për të identifikuar objektet e synuara dhe për të marrë të dhëna të lidhura. Puna e identifikimit nuk kërkon ndërhyrje njerëzore. Si një version me valë i barkodeve, teknologjia RFID ka rezistenca ndaj ujit, antimagnetike, temperaturë të lartë dhe jetë të gjatë shërbimi, distancë të gjatë leximi, të dhënat në etiketë mund të kodohen, kapaciteti i të dhënave të ruajtjes është më i madh, informacioni i ruajtjes mund të ndryshohet lirshëm dhe avantazhe të tjera .
3. Çfarë është teknologjia RFID?
Identifikimi i frekuencës radio RFID është një teknologji identifikimi automatik pa kontakt, e cila njeh automatikisht objektin e synuar dhe merr të dhëna përkatëse përmes sinjaleve të radiofrekuencës. Puna e identifikimit nuk kërkon ndërhyrje manuale dhe mund të funksionojë në mjedise të ndryshme të vështira. Teknologjia RFID mund të identifikojë objekte lëvizëse me shpejtësi të lartë dhe mund të identifikojë shumë etiketa në të njëjtën kohë, dhe funksionimi është i shpejtë dhe i përshtatshëm.

Produktet e radiofrekuencave në distanca të shkurtra nuk kanë frikë nga mjediset e vështira si njollat ​​e vajit dhe ndotja e pluhurit. Ata mund të zëvendësojnë barkodet në mjedise të tilla, për shembull, për të gjurmuar objektet në linjën e montimit të një fabrike. Produktet e frekuencave të radios në distanca të gjata përdoren kryesisht në trafik dhe distanca e identifikimit mund të arrijë dhjetëra metra, siç është mbledhja automatike e tarifave ose identifikimi i automjeteve.
4. Cilët janë komponentët bazë të një sistemi RFID?
Sistemi më themelor RFID përbëhet nga tre pjesë:
Etiketa: Përbëhet nga komponentë bashkues dhe çipa. Çdo etiketë ka një kod elektronik unik dhe i bashkëngjitet objektit për të identifikuar objektin e synuar. Reader: Një pajisje që lexon (dhe ndonjëherë shkruan) informacionin e etiketës. Projektuar për t'u mbajtur në dorë ose fikse;
Antena: Transmetoni sinjale të radiofrekuencës midis etiketës dhe lexuesit.


Koha e postimit: Nëntor-10-2021