Основно знаење за RFID

1. Што е РФИД?rfid-card-main

РФИД е кратенка од радиофреквентна идентификација, односно идентификација на радиофреквенција. Често се нарекува индуктивен електронски чип или картичка за близина, картичка за близина, бесконтактна картичка, електронска етикета, електронски баркод итн.
Комплетниот РФИД систем се состои од два дела: читач и транспондер. Принципот на работа е дека Читачот пренесува специфична фреквенција од бесконечна енергија на радио бранови до транспондерот за да го придвижи колото на транспондерот за да го испрати внатрешниот ID код. Во тоа време, Читачот ја добива личната карта. Код. Транспондерот е посебен по тоа што не користи батерии, контакти и картички за лизгање за да не се плаши од нечистотија, а лозинката за чипот е единствената во светот што не може да се копира, со висока безбедност и долг животен век.
РФИД има широк опсег на апликации. Во моментов, типичните апликации вклучуваат чипови за животни, уреди за заштита од кражба на автомобилски чипови, контрола на пристап, контрола на паркинг, автоматизација на производната линија и управување со материјали. Постојат два вида на RFID ознаки: активни ознаки и пасивни ознаки.
Следното е внатрешната структура на електронската ознака: шематски дијаграм на составот на чипот + антената и РФИД системот
2. Што е електронска ознака
Електронските ознаки се нарекуваат ознаки за радиофреквенција и идентификација на радиофреквенција во РФИД. Тоа е бесконтактна автоматска технологија за идентификација која користи радиофреквентни сигнали за да ги идентификува целните објекти и да добие поврзани податоци. Работата за идентификација не бара човечка интервенција. Како безжична верзија на бар-кодови, РФИД технологијата има водоотпорна, антимагнетна, висока температура и долг работен век, долго растојание за читање, податоците на етикетата може да се шифрираат, капацитетот за складирање податоци е поголем, информациите за складирање може слободно да се менуваат и други предности .
3. Што е РФИД технологијата?
РФИД идентификацијата на радио фреквенцијата е бесконтактна автоматска технологија за идентификација, која автоматски го препознава целниот објект и ги добива поврзаните податоци преку радиофреквентни сигнали. Работата за идентификација не бара рачна интервенција и може да работи во различни сурови средини. РФИД технологијата може да идентификува објекти кои се движат со голема брзина и може да идентификува повеќе ознаки во исто време, а операцијата е брза и удобна.

Производите со радиофреквенција на кратки растојанија не се плашат од сурови средини како што се дамки од масло и загадување од прашина. Тие можат да ги заменат бар-кодовите во такви средини, на пример, за следење на објекти на склопување во фабрика. Производите за радиофреквенција на долги растојанија најчесто се користат во сообраќајот, а растојанието за идентификација може да достигне десетици метри, како автоматска наплата на патарина или идентификација на возилото.
4. Кои се основните компоненти на РФИД системот?
Најосновниот РФИД систем се состои од три дела:
Ознака: Составен е од компоненти за спојување и чипови. Секоја ознака има единствен електронски код и е прикачена на објектот за да се идентификува целниот објект. Читач: Уред што чита (а понекогаш и пишува) информации за ознаките. Дизајниран да биде рачен или фиксиран;
Антена: пренос на радиофреквентни сигнали помеѓу ознаката и читачот.


Време на објавување: 10-11-2021 година